Arhiv novic

Arhiv novic

Domači NGEN z največjim baterijskim hranilnikom v širši regiji

Vse več obnovljivih virov in električnih vozil v omrežju bo zahtevalo tudi nove rešitve za izravnavo energije in na dani izziv se je odločilo odgovoriti podjetje NGEN s sedežem na Gorenjskem, kjer so pred kratkim svečano odprli največji baterijski hranilnik s priključno močjo 12,6 megavatov in kapaciteto 22,2 megavatnih ur (ameriškega proizvajalca Tesle) v regiji.

»Pri tem pa gre predvsem za vzdrževanje omrežja in ne za nakup ter prodajo energije,« je povedal Roman Bernard, ki je zaznal priložnost v primernem času - trg se bo namreč odprl leta 2021 - in tako pred poldrugim letom ustanovil NGEN, katerega soustanovitelj je tudi znani kriptomilijonar Damian Merlak.

Največji baterijski hranilnik v širši regiji je NGEN-ova ekipa sicer postavila na lokaciji jeseniškega Acronija že pred dvema mesecema, za Teslo pa se v NGEN-u odločili, ker je Roman Bernard preverjeno zadovoljen z njihovo tehnologijo. »Teslina baterija ima življenjsko dobo 15 let in več, obnese pa se tudi v večjem razponu zunanje temperature,« je pojasnil Bernard, ki je bil pred skoraj desetletjem tudi prvi kupec teslinega avtomobila v Sloveniji.

Lokacija v jeseniškem Acroniju pa ne le zato, ker so domačini, ampak predvsem zato, ker premore ustrezno infrastrukturo, ki je priključena na prenosno elektroenergetsko omrežje, obenem pa vidijo Acroni, kot velikega odjemalca energije ter tudi kot ustreznega partnerja na področju dodatne izravnave, je R<povedal oman Bernard. Ideja za projekt se je sicer rodila leta 2015, razdelali so jo v začetku leta 2018, konec maja 2018 pa je nastalo podjetje NGEN, ki je s prvimi gradbenimi deli v Acroniju začelo aprila 2019, konec avgusta pa so izvedli prve obratovalne teste baterijskega hranilnika.

NGEN bo v naslednjih osmih mesecih postavil še en baterijski sistem za shranjevanje električne energije, in sicer v kidričevskem Talumu. Kot pri tem dodajajo v gorenjskem podjetju, želijo »unovčiti svoje znanje in pridobljene izkušnje tudi s pomočjo drugim podjetjem pri postavitvi in upravljanju baterijskih hranilnikov z lastnimi programskimi rešitvami«. Prav tako razvijajo rešitve za gospodinjstva, »da bodo lahko v prihodnje sodelovala na trgu sistemskih storitev, kar jim bo prineslo dodatne prihodke in prihranke pri stroških električne energije«.
Na dejstvo, da so Jesenice po tem, ko so letos dobile prvo skupnostno sončno elektrarno na strehi večstanovanjske stavbe, sedaj dobile še največji baterijski hranilnik v tem delu Evrope, je ponosno tudi pristojno ministrstvo, pa je na otvoritvi NGEN-ovega baterijskega hranilnika v Acroniju dejal državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Bojan Kumer. Ta je omenil tudi '5D izzive', ki stojijo za dekarbonizacijo, decentralizacijo, deregulacijo, digitalizacijo in demokratizacijo (energetike), pri čemer po njegovem baterijski sistemi, kot je NGEN-ov, popolnoma odgovarjajo ne le danim izzivom, ampak celotnemu prehodu v bolj trajnostno energetsko prihodnost. Tako se, je dodal Kumer, na ministrstvu veselijo tudi naslednjega podobnega sistema (ta bo torej našel mesto v Talumu).

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1082

Informirajte se

B

    Biomasa Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze. Več...

O

    OVE Obnovljivi viri energije Več...
    Ogljični odtis Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti. Več...

S

    SPTE Soproizvodnja toplote in energije Več...

U

    URE Učinkovita raba energije Več...
Prijavite se na e-novice