Arhiv novic

Arhiv novic

Evroposlanci pozvali Komisijo k uskladitvi prednostnih projektov s podnebnimi cilji

»Evropska komisija bi morala posodobiti svoje smernice za izbor prednostnih energetskih projektov tako, da bo novi seznam skladen s podnebno politiko EU,« so sporočili iz odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energijo (ITRE).

Revizija smernic za vseevropsko energetsko infrastrukturo (TEN-E), ki naj bi jo letos predlagala Evropska komisija, mora biti skladna z energetskimi in podnebnimi cilji EU za leto 2030 ter z njeno dolgoročno zavezanostjo razogljičenju in z načelom postavljanja energetske učinkovitosti na prvo mesto, pravijo v odboru ITRE.

Ker želijo zagotoviti, da bodo projekti, ki bodo izbrani za naslednji seznam projektov skupnega interesa (PCI), v skladu s podnebnimi zavezami EU, evropski poslanci Komisijo pozivajo, naj še pred koncem leta 2020 predlaga tudi tranzicijske smernice. Projekti bi morali namreč za uvrstitev na seznam PCI prispevati tudi k ohranjanju cenovne dostopnosti energetske oskrbe, ki predstavlja eno od petih razsežnosti energetske unije, s katerimi morajo biti ti projekti usklajeni, so dejali poslanci.


Uredba TEN-E je bila sprejeta leta 2013, torej pred sprejetjem pariškega sporazuma, ob čemer so nekateri dogodki od tedaj opazno spremenili krajino energetske politike, so še spomnili evropski poslanci.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
209
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice