Arhiv novic

Arhiv novic

Globalne vetrne zmogljivosti naj bi do leta 2028 dosegle več kot 1,2 TW

To pomeni več kot podvojitev 591,1 GW vetrnih zmogljivosti, kolikor jih je bilo po svetu nameščenih konec leta 2018, naj skupaj več kot 1.217 GW.

Desetkratno rast vrednosti vetrnih zmogljivosti bodo vodile države v azijsko-pacifiški regiji in netradicionalni trgi v Evropi, Latinski Ameriki ter na Bližnjem vzhodu in v Afriki, je dejal Jesse Broehl, višji raziskovalni analitik pri Navigant Research.

»Vetrna energija se razvija ne le samo v vse večjem številu držav, ampak tudi vedno bolj na morju kot tudi na kopnem,« je dodal Broehl.

Svetovni trg vetrnih elektrarn na morju bo v tem obdobju doživel 16-odstotno skupno letno stopnjo rasti, Kitajska, Tajvan in Evropa pa bodo vodilni trgi, kaže poročilo podjetja Navigant Research.

Poročilo kaže, da je bilo v letu 2018 po vsem svetu nameščenih 51,4 GW vetrnih zmogljivost, kar je manj kot 52,9 GW, zabeleženih v letu 2017.

»Inštalacije novih vetrnih zmogljivosti po svetu so bile leta 2018 na podobni ravni kot leta 2017, toda za temi nespremenjenimi številkami se skrivajo velike spremembe na svetovnih trgih z vetrno energijo. Nekateri zreli trgi se soočajo z nespremenjeno ali upadajočo rastjo zaradi prilagoditev konkurenčnejšim političnim okoljem in zmanjšanjem ali odpravo subvencij. Vendar pa se te spremembe izravnajo s povečanjem razvoja vetrne energije v državah, ki prej sploh niso imeli trgov z vetrno energijo,« ugotavlja Navigant Research.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
238
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice